19 mei 2023

Plug and charge: de snelste oplossing voor EV rijders

Plug and charge is een revolutionaire ontwikkeling in de wereld van elektrische auto’s die het opladen van elektrische auto’s eenvoudiger, sneller en efficiënter maakt. Deze laadtechniek wordt steeds populairder onder EV-rijders, omdat het de noodzaak van laadpassen en andere betaalsystemen elimineert. Hierdoor kunnen EV-rijders snel en makkelijk hun voertuig opladen bij openbare en zakelijke laadpalen.

werkt plug

Wat is plug and charge?

Plug and charge is een innovatieve laadtechniek waarbij de laadsessie begint zodra je de laadkabel aansluit op het laadstation en de elektrische auto. Hierdoor is er geen laadpas of ander betaalsysteem nodig voor autorisatie en betaling. De communicatie tussen het voertuig en het laadstation gebeurt via het Combined Charging System (CCS), wat zorgt voor een naadloze en veilige uitwisseling van informatie.

Opcharge charging stations

Opcharge is een toonaangevende leverancier van laadoplossingen voor openbare laadpalen en zakelijke laadpalen. Hoewel nog niet alle laadpalen van Opcharge voorzien zijn van plug and charge, wordt deze technologie steeds vaker geïmplementeerd om het opladen van elektrische auto’s te vergemakkelijken en de klantervaring te verbeteren. De laadpalen die we in Arnhem plaatsen zijn hardware-matig voorbereid voor het gebruik van plug and charge. Opcharge streeft ernaar om plug and charge verder te integreren in het netwerk van laadstations, waardoor het voor steeds meer EV-rijders toegankelijk wordt.

Één laadtechniek door ISO 15118

De internationale ISO 15118-standaard maakt het mogelijk om plug and charge door heel Europa uit te rollen. Hierdoor kunnen EV-rijders moeiteloos hun elektrische auto’s opladen bij diverse laadstations, zonder zich zorgen te hoeven maken over compatibiliteit. Deze standaardisatie zorgt ook voor een betere samenwerking tussen voertuigfabrikanten en laadstationaanbieders, wat de algehele prestaties en functionaliteit van plug and charge verder verbetert.

Is het toepasbaar voor alle elektrische voertuigen?

Momenteel is plug and charge nog niet toepasbaar op alle elektrische auto. Voertuigfabrikanten moeten de technologie in hun auto’s integreren om te kunnen profiteren van deze laadoplossing. Steeds meer fabrikanten kiezen echter voor deze technologie vanwege de vele voordelen, zoals het gemak en de efficiëntie. In de toekomst zullen steeds meer elektrische voertuigen standaard compatibel zijn met plug and charge, waardoor het voor EV-rijders nog eenvoudiger wordt om hun auto op te laden.

superchargers

Hoe stop je de laadsessie zonder laadpaal?

Om de laadsessie te stoppen, hoef je alleen de stekker uit de elektrische auto te halen. Het laadstation registreert automatisch dat de laadsessie is beëindigd en verrekent de kosten via het bij het voertuig gekoppelde account/e-mailadres. Dit maakt het proces van het stoppen van de laadsessie eenvoudig en snel, zonder gebruik van laadpassen of andere betaalsystemen.

Waar is plug and charge beschikbaar?

Opcharge werkt continu aan het uitbreiden van de beschikbaarheid van plug and charge op hun laadpalen. Hoewel nog niet alle laadstations zijn uitgerust met deze technologie, groeit het aantal snel. Houd de website van Opcharge in de gaten voor updates over de beschikbaarheid van plug and charge bij jou in de buurt. We dragen graag bij aan een bredere beschikbaarheid van deze laadtechniek. LET’S GREEN THE CITY!

De voordelen van kaartloos laden

Geen laadpas nodig

EV-rijders hoeven geen laadpas bij zich te hebben, wat het opladen eenvoudiger en sneller maakt. Dit betekent dat er geen tijd verloren gaat aan het zoeken naar een laadpas of het activeren van een laadsessie via een app.

Sneller en efficiënter opladen

Plug and charge versnelt het oplaadproces en maakt het efficiënter, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Hierdoor kunnen EV-rijders meer tijd besteden aan het genieten van hun reis en minder tijd aan het opladen.

Universele compatibiliteit

Dankzij de ISO 15118-standaard kunnen EV-rijders met verschillende merken en modellen van elektrische auto’s gebruikmaken van plug and charge. Dit maakt het opladen eenvoudiger en zorgt voor een uniforme laadervaring. Dit draagt ook bij aan het wegnemen van grensoverschrijdende belemmeringen voor elektrisch rijden. Waardoor je zorgeloos met jouw elektrische auto naar het buitenland kan.

Betere integratie met hernieuwbare energie

Plug and charge maakt het mogelijk om slimme oplaadstrategieën te implementeren die het opladen van elektrische voertuigen met hernieuwbare energiebronnen beter kunnen afstemmen. Dit zorgt voor een duurzamere en milieuvriendelijkere laadoplossing.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over plug and charge of wil je meer weten over de laadoplossingen van Opcharge? Neem gerust contact met ons op. Ons deskundige team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het kiezen van de juiste laadoplossing voor jouw elektrische auto. Met plug and charge wordt het opladen van je elektrische voertuig eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren, waardoor je optimaal kunt genieten van de voordelen van elektrisch rijden.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
Leiden zet elektra-aansluitingen voor evenementen en markt ook in als oplaadpunt
Opcharge neemt 150 publieke laadpunten in Arnhem over!