20 juli 2023

Hoelang mag je bij een laadpaal staan?

Bij het rijden van elektrische voertuigen is het van essentieel belang om te begrijpen hoe de openbare laadinfrastructuur werkt. Een van de veelgestelde vragen is: “hoelang mag je bij een laadpaal staan?” Het lijkt een simpele vraag, maar het antwoord hierop is niet zo eenvoudig als het lijkt en kan variëren, afhankelijk van diverse factoren. Het hangt vaak af van de locatie van de laadpaal, de gemeentelijke regelgeving, en of de auto nog actief wordt opgeladen of volledig is opgeladen.

Hoe lang mag je bij een laadpaal staan

Is er een maximale laadtijd?

Technisch gezien is er geen maximale tijd die je auto kan besteden aan het opladen bij een openbare laadpaal. De laadtijd van een elektrische auto varieert, afhankelijk van de capaciteit van de batterij, de snelheid van de laadpaal (snellader of reguliere lader), en hoe leeg de batterij was bij aanvang van het opladen. Echter, dit betekent niet dat je de auto onbeperkt bij een openbare laadpaal mag laten staan. Er zijn regels opgesteld om te voorkomen dat laadpalen langdurig bezet worden gehouden door voertuigen die niet actief opladen, bekend als ‘laadpaalkleven’.

Verschil per gemeente

In Nederland kunnen de regels over hoelang je bij een laadpaal mag staan per gemeente variëren. Sommige gemeenten stellen bijvoorbeeld dat zolang de auto actief wordt opgeladen, deze bij de laadpaal mag blijven. Andere gemeenten geven aan dat een auto na het opladen verplaatst moet worden naar een gewone parkeerplek. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels in jouw gemeente of de gemeente waar je je bevindt.

95 euro boete voor twee uur laadpaalkleven

Vergeet je jouw auto te verplaatsen na het opladen en laat je jouw elektrische auto langer bij een laadpaal staan, dan kan dat leiden tot een boete van 95 euro. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat laadpalen beschikbaar zijn voor bestuurders die hun auto daadwerkelijk moeten opladen. Ook het parkeren van een niet-elektrische auto op een parkeerplek met een laadpaal is verboden. Wanneer je dit wel doet riskeer je een boete van 90 euro.

Gemeenten met Opcharge laadpalen

Als laadpaal exploitant realiseert Opcharge laadpalen voor verschillende gemeenten in Nederland. In onder andere Eindhoven, Leiden, Tilburg, Breda, Dordrecht, Amersfoort en Arnhem kun je Opcharge inschakelen voor het aanvragen van een openbare of zakelijke laadpaal. Vul het aanmeldformulier in via onze website en wij gaan in gesprek met de gemeente over de daadwerkelijke plaatsing en installatie van de gewenste laadpalen.

Hoe weet ik wanneer mijn accu vol is?

Een van de meest gestelde vragen die nieuwe elektrische auto-eigenaren hebben, is: “hoe weet ik wanneer mijn accu vol is?” Gelukkig hebben moderne elektrische voertuigen en laadpalen een reeks functies ingebouwd om je te helpen dit te bepalen.

Wat betreft de laadpalen, deze zijn vaak uitgerust met lichtindicatoren die de status van het laadproces aangeven. De meest voorkomende indicator is een groen lampje dat aangaat wanneer de accu van de auto volledig is opgeladen. In sommige gevallen kan er ook een app of SMS-service zijn die je een melding stuurt wanneer je auto volledig is opgeladen. Verplaats jouw elektrische auto dan ook meteen na het opladen om boetes te voorkomen.

opladen elektrische voertuigen

Openbare laadpalen van Opcharge

Openbare laadpalen zijn laadstations die zijn geïnstalleerd in openbare ruimtes en bedoeld zijn om elektrische auto’s op te laden. Deze laadpalen staan op straat, in parkeergarages, winkelcentra, bedrijventerreinen en andere openbare locaties.

Bij Opcharge kun je openbare laadpunten aanvragen voor verschillende gemeenten. Wij staan in nauw contact met deze gemeenten en ontzorgen je van de aanvraag tot de installatie van de laadpaal. Meer weten over openbare laadpunten, wat de regels zijn en hoe het aanvraagproces werkt? Klik dan hier.

Opcharge hanteert vaste tarieven

Bij Opcharge hanteren we een uniform tarief voor al onze laadpalen, ongeacht de gemeente waar je je elektrische auto oplaadt. Dit betekent dat je altijd een vast tarief per kWh betaalt, namelijk €0,45 exclusief BTW. Inclusief de BTW, die sinds januari 2023 is verhoogd van 9% naar 21%, komt dit neer op €0,5445.

Daarnaast hebben we een connectietarief dat we per uur in rekening brengen. Dit tarief bedraagt €0,25 exclusief BTW per uur, of €0,3025 inclusief BTW en is bedoeld voor de connectiviteit met ons netwerk van laadstations. Ook moet het tarief ervoor zorgen dat kleefgedrag vermindert wordt.

Een laadpaal aanvragen bij jou in de buurt

Heb jij de beschikking over een elektrische auto en wil je graag een openbare of zakelijke laadpaal aanvragen? Neem dan contact op met Opcharge. Dankzij ons uitgebreide netwerk leggen we op een laagdrempelige manier contact met verschillende gemeenten. Vul het aanmeldformulier in en vraag vandaag nog een laadpaal aan bij Opcharge.

Opcharge Honored with Prestigious Sustainability Award 2023 by the UK Department of Business and Trade!
Navigating the Storm: Opcharge’s Involvement in the BlueTusk Atlantic Ocean Challenge
Opcharge UK Partners with Flowbird to Revolutionise Electric Vehicle Charging Infrastructure