Bij het rijden van elektrische voertuigen is het van essentieel belang om te begrijpen hoe de openbare laadinfrastructuur werkt. Een van de veelgestelde vragen is: “hoe lang mag je bij een laadpaal staan?” Het lijkt een simpele vraag, maar het antwoord hierop is niet zo eenvoudig als het lijkt en kan variëren, afhankelijk van diverse factoren. Het hangt vaak af van de locatie van de parkeerplek waar de laadpaal staat, de gemeentelijke regelgeving en of de auto nog actief wordt opgeladen of volledig is opgeladen.

hoe lang mag je bij een laadpaal staan

Is er een maximale laadtijd?

In principe is er geen maximale tijd die je auto kan besteden aan het opladen bij een openbare laadpaal. De laadtijd van een elektrische auto varieert, afhankelijk van de capaciteit van de batterij, de snelheid van de laadpaal (snellader of reguliere lader) en hoe leeg de batterij was bij aanvang van het opladen. Echter, dit betekent niet dat elektrische auto’s onbeperkt bij een publieke laadpaal mogen blijven staan. Er zijn regels opgesteld om te voorkomen dat openbare laadpalen (laadpalen waarboven verschillende borden met ‘opladen elektrische voertuigen’ hangen) langdurig bezet worden gehouden door voertuigen die niet actief opladen, bekend als ‘laadpaalkleven’. In sommige gevallen kan je zelfs een boete krijgen voor het te lang parkeren bij een laadpaal.

Wat doet de laadpaalexploitant?

Voor laadpaalexploitanten is het van belang dat een laadpaal effectief gebruikt wordt. Dit betekent dat laadpalen actief gebruikt moeten worden of dat ze vrijkomen voor andere ev-rijders. Om te voorkomen dat ev-rijders onnodig lang parkeren bij een laadpaal gebruiken zij tegenwoordig vaak een ‘kleeftarief’ (ook wel ‘idle fee’). Dit is een tarief dat ingaat wanneer de auto volledig is opgeladen.

Doet de gemeente iets?

In Nederland kunnen de regels over hoelang je bij publieke laadpalen mag parkeren per gemeente variëren. Sommige gemeenten stellen bijvoorbeeld dat zolang de auto met de kabel aan de laadpaal gekoppeld zit, deze bij de laadpaal mag blijven staan. Andere gemeenten geven aan dat de laadpaalexploitant innovatieve manieren moet vinden om laadpaalkleven te verminderen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels in jouw gemeente of de gemeente waar je je bevindt.

Kan ik een boete krijgen voor laadpaalkleven?

Vergeet je jouw auto ergens anders te parkeren na het laden en laat je jouw elektrische auto langer bij een laadpaal staan (ook wel ‘laadpaalkleven’ genoemd), dan riskeer je een boete van 95 euro. De Hoge Raad heeft in 2022 bepaald dat wanneer een elektrische auto is aangesloten op een openbare laadpaal en er parkeergeld betaald is (mits dit nodig is) er geen boete kan worden opgelegd, maar het is wel sociaal wenselijk om je auto na het opladen te verplaatsen. Een gewone auto parkeren bij een laadpaal is niet toegestaan. Wanneer je je auto hier wel parkeert valt dit onder foutief parkeren en kun je een parkeerboete krijgen van 120 euro.

Gemeenten waar een Opcharge laadpaal op een parkeerplaats staat

Als laadpaal exploitant realiseert Opcharge laadpalen voor verschillende gemeenten in Nederland. In onder andere Eindhoven, Leiden, Tilburg, Breda, Dordrecht, Amersfoort en Arnhem kun je Opcharge inschakelen voor het aanvragen van een zakelijke of openbare laadpaal. Vul het aanmeldformulier in via onze website en wij gaan in gesprek met de gemeente over de daadwerkelijke plaatsing en installatie van de gewenste laadpalen.

Hoe weet ik wanneer mijn accu vol is?

Een van de meest gestelde vragen die nieuwe elektrische auto-eigenaren hebben, is: “hoe weet ik wanneer mijn accu vol is?” Gelukkig hebben moderne elektrische voertuigen en laadpalen een reeks functies ingebouwd om je te helpen dit te bepalen.

Wat betreft de laadpalen, deze zijn vaak uitgerust met lichtindicatoren die de status van het laadproces aangeven. De meest voorkomende indicator is een groen lampje dat aangaat wanneer de accu van de auto volledig is opgeladen. In sommige gevallen kan er ook een app of SMS-service zijn die je een melding stuurt wanneer je auto volledig is opgeladen en je deze kan verplaatsen. Verplaats jouw elektrische auto dan ook meteen van de parkeerplaats na het opladen om boetes te voorkomen.

Openbare laadpalen van Opcharge

Een openbare laadpaal is een laadstation die is geïnstalleerd op openbare parkeerplaatsen en bedoeld is om elektrische auto’s op te laden. Deze laadpalen staan op straat, in parkeergarages, winkelcentra, bedrijventerreinen en andere openbare locaties, waar je in sommige gevallen ook parkeergeld betaalt. Bij openbare laadpalen mag iedereen een elektrische auto parkeren.

Bij Opcharge kun je openbare laadpunten aanvragen voor verschillende gemeenten. Wij staan in nauw contact met deze gemeenten en ontzorgen je van de aanvraag tot de installatie van de laadpaal. Meer weten over openbare laadpunten, wat de regels zijn en hoe het aanvraagproces werkt? Klik dan hier.

Tarieven voor het opladen van elektrische voertuigen

De tarieven voor het gebruik van stroom uit laadpalen kunnen variëren, afhankelijk van de locatie. In sommige gemeentes gelden specifieke regelingen waardoor de kosten voor het parkeren bij een laadpaal lager kunnen uitvallen of er bepaalde voordelen zijn voor inwoners. Ook is het belangrijk rekening te houden met het feit dat er op sommige openbare laadpunten betaald parkeren geldt. Voor de meest actuele prijzen verwijzen we je graag door naar deze pagina waar de nodige informatie beschreven staat.

Een laadpaal aanvragen bij jou in de buurt

Heb jij de beschikking over een elektrische auto en wil je graag een openbare of zakelijke laadpaal aanvragen? Klik dan op onderstaande button en vul een aanvraagformulier in. Wij nemen dan contact met u op om te bespreken wat de beste plek is voor de laadpaal.