Let's green the city!

Laadinfrastructuur in Nederland

laadinfrastructuur

De laadinfrastructuur in Nederland gaat het komende decennia flink op de schop. Het aantal laadpalen in Nederland is de afgelopen jaren al sterk toegenomen. Er zijn verschillende soorten laadinfrastructuren beschikbaar, zoals laadpunten voor particulieren, laadpunten voor bedrijven en openbare laadpalen. Het aantal laadpalen moet in 2030 op 1,9 miljoen liggen. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Op deze pagina vertellen we je meer over de laadinfrastructuur in Nederland en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.

nationale agenda laadinfrastructuur nederland

Verandering in mobiliteit

Nederland staat de komende tijd voor een gigantische verandering in elektrische mobiliteit. In het laatste regeerakkoord is besloten dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos dienen te rijden. Maar hoe groot is deze verandering en hoe ziet deze verandering er precies uit? Dat lees je hieronder.

Nationale Agenda Laadinfrastructuur

Om deze verandering in kaart te brengen heeft de nationale agenda laadinfrastructuur cijfers over de toenemende laadinfrastructuur. In de loop der jaren gaat dat aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen stijgen tot bij elkaar opgeteld wel 1,9 miljoen. Om dit grote aantal aan elektrisch vervoer te voorzien van stroom, is een volledig elektrische infrastructuur nodig van 1,7 miljoen laadpunten. De nieuwe laadpalen worden verdeeld tussen snellaadpunten en normale laadpunten. Deze verhouding ligt uiteindelijk op 15%/85% waar het grootste gedeelte toebehoort aan de normale laadpunten.

Om tot dit aantal te komen moeten er dagelijks 550 laadpunten worden geplaatst voor onze elektrische voortuigen. In 2030 moeten er dagelijks zelfs 1400 laadpalen worden gerealiseerd om elektrische rijders te voorzien van stroom. Al deze aanpassingen moeten ertoe leiden dat Nederland in 2030 de helft minder broeikasgassen dan in 1990 uitstoot.

 

parkeerplek

Meer oog voor elektrische voertuigen

Sinds maart 2020 is er een verplichting voor het aanleggen van laadinfrastructuur in de private gebouwde omgeving. Dit resulteert erin dat woongebouwen met meer dan tien parkeervakken voorzien moeten worden van loze leidingen. Deze leidingen worden aangelegd voor de aanleg van oplaadpunten in de toekomst. Met deze verplichting komt er dus meer oog voor elektrisch vervoer. Voor utiliteitsbouw moet in 2025 per twintig parkeervakken minstens één oplaadpunt zijn aangelegd.

Welke oplossingen biedt Opcharge?

De laadinfrastructuur moet dus structureel uitgebreid worden om alle EV-rijders in 2030 te voorzien van stroom. Maar in welke branches is Opcharge actief? Staat jouw branche erbij? Neem dan vandaag nog contact op met Opcharge en vraag jouw (openbare) laadoplossingen aan.

Openbaar en gemeentes

Openbare laadpalen zijn laadpalen die publiek toegankelijk zijn voor alle EV-rijders. Nederland telt op dit moment zo’n 90.000 openbare laadpalen. De laadinfrastructuur moet de komende jaren dus sterk toenemen. Opcharge gaat hier in bijdragen met het realiseren van openbare laadpalen. Daarnaast werkt Opcharge samen met verschillende gemeenten in Nederland. Onder andere Tilburg, Breda, Eindhoven, Leiden, Dordrecht en Apeldoorn staan nauw in contact met Opcharge over de aanvraag van publiek toegankelijke laadpunten.

Kantoren en wagenparken

Opcharge realiseert naast openbare laadpalen ook elektrische mobiliteit voor bedrijven. Met een zakelijke laadpaal bied jij jouw collega’s en klanten net dat extra stukje service. Door de mogelijkheid tot opladen van elektrische auto’s op jouw bedrijventerrein, kunnen zij hun weg moeiteloos vervolgen. Het is ook mogelijk om bij Opcharge een laadpaal te leasen. Je hoeft dan geen eigenaar van een laadpaal te zijn maar hebt het laadpunt in bruikleen. Wil je meer informatie over de lease van een laadpaal? Klik dan hier.

Retail en horeca

De laadinfrastructuur bij retail en horeca speelt een steeds grotere rol in de toekomst van duurzame mobiliteit. Veel winkels en restaurants hebben al oplaadpunten of een laadplein voor elektrische voertuigen (EV’s) geïnstalleerd, zodat klanten hun auto kunnen opladen terwijl ze winkelen of eten. Dit kan een toegevoegde waarde zijn voor klanten die een EV hebben, omdat het hen in staat stelt om hun elektrische auto op te laden terwijl ze een bezoek brengen aan een winkel of horecagelegenheid.

Parkeergarages

De uitbreiding in de laadinfrastructuur in Nederland heeft logischerwijs ook gevolgen voor parkeergarages. Laadpalen zullen een steeds groter deel innemen van parkeergarages met zogenoemde laadpleinen. Dit zijn meerdere laadoplossingen op één plek. Ideaal voor bedrijven met veel medewerkers en/of bezoekers die beschikken over elektrische voertuigen.

Vraag gratis een oplaadpunt aan

Openbaar

Wil je graag gemakkelijk en in de buurt van huis of je werk je elektrische auto opladen? Vraag dan een openbaar laadpunt aan via Opcharge. Dankzij onze samenwerking met gemeenten in de omgeving regelen we alles voor je, van installatie tot onderhoud. Zo kun jij binnen mum van tijd je auto opladen met groene stroom in de buurt.

Zakelijk

Is er enthousiasme ontstaan over de voordelen van een zakelijke laadpaal? Zie je welke bijdrage je levert aan een groenere toekomst door het aanvragen van laadpalen en de extra service die je aanbiedt aan je klanten en medewerkers? Twijfel dan niet en vraag vandaag nog een laadpunt aan via Opcharge.

onderhoud
De samenwerking

Plaatsen, installeren en onderhouden

Om een elektrische laadpaal aan te vragen, kun je op de website van Opcharge het aanvraagformulier invullen. Als we je aanvraag hebben ontvangen, zullen we bekijken wat de volgende stappen zijn. Als aanvrager moet je een voorstel doen voor de exacte plaats waar de laadpaal geïnstalleerd moet worden. Samen beoordelen we of deze locatie aan alle vereisten voldoet. Als dat het geval is, gaan we verder met het aanvraagproces.

Onze installateurs zullen na het indienen van een aanvraag voor een laadpaal aan de slag gaan met het installeren van de gewenste laadpaal. Opcharge neemt alle zorgen weg tijdens de installatie. Het enige wat we van je vragen is om de deur open te doen voor onze installateurs als ze langskomen.

Nadat de laadpalen zijn geïnstalleerd, kan je genieten van het gemak van elektrisch rijden. Opcharge zal na installatie verantwoordelijk blijven voor het onderhoud van de elektrische laadpaal. We zullen ervoor zorgen dat jouw laadpunt van goede kwaliteit blijft, ook na lange tijd. Gefeliciteerd met de installatie van jouw elektrische laadpaal!

Wij adviseren je graag

Wil jij net als Opcharge bijdragen aan de uitbreiding van het laadinfrastructuur in Nederland? Draag bij aan een groenere toekomst en vraag jouw laadpaal aan via Opcharge. Heb je vragen over de aanvraag, installatie en onderhoud van een laadpaal? Aarzel niet en contacteer Opcharge vandaag nog. LET’S GREEN THE CITY.

Contact opnemen