Nieuws 14 March 2023

Hoe werkt een openbare laadpaal

Hoe werkt een openbare laadpaal in de buurt? Mag iedereen hier zomaar gebruik van maken en zijn of haar elektrische auto opladen? Werkt een laadpaal voor iedere aanbieder? Kun je ook een privé laadpunt aanvragen bij Opcharge? In dit blog leggen we je uit hoe opladen bij een publieke laadpaal werkt en geven we antwoord op al jouw overige vragen. Lees daarom snel verder!

hoe werkt een openbare laadpaal

Publieke laadpunten in de buurt

Publieke laadpunten in de buurt zijn een belangrijk onderdeel van de infrastructuur voor elektrisch rijden. Deze laadpunten maken het mogelijk om onderweg de batterij van je elektrische auto op te laden, en bieden daarmee meer flexibiliteit en mobiliteit aan elektrische rijders. Bij Opcharge kun je terecht voor het aanvragen van publieke laadpunten in jouw buurt.

Wij hebben ruime ervaring in het installeren van laadpunten in openbare ruimtes en zorgen ervoor dat deze voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en veiligheidsnormen. Met onze publieke laadpunten kun je altijd en overal zorgeloos genieten van de voordelen van elektrisch rijden.

Hoe werkt het opladen van een openbare laadpaal?

Een openbaar laadpunt voor elektrische auto’s werkt op dezelfde manier als een gewone laadpaal, maar dan toegankelijk voor iedereen die een elektrische auto heeft. De laadpaal is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en heeft een of meerdere aansluitingen waar je de stekker van je elektrische auto in kunt steken.

Wanneer je de stekker van je auto in de publieke laadpaal steekt, start het opladen automatisch. Afhankelijk van het type auto en de capaciteit van de laadpaal kan het opladen enkele uren duren. Bij een laadpaal betaal je vaak per kilowattuur (kWh) die je verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld met een laadpas die je bij diverse aanbieders kunt aanvragen.

Openbare laadpalen zijn te vinden op verschillende plekken in de stad, zoals op parkeerterreinen, in parkeergarages, bij winkelcentra en op andere openbare plaatsen. Met een groeiend aantal elektrische auto’s op de weg wordt het steeds belangrijker om voldoende publieke laadpalen te hebben, zodat elektrische rijders altijd en overal hun auto kunnen opladen.

Smart charging en/of load balancing

Smart charging en load balancing zijn technologieën die het opladen van elektrische auto’s efficiënter en duurzamer maken. Bij smart charging wordt de laadsnelheid van de auto aangepast op basis van het beschikbare vermogen op het netwerk. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk en zorgt voor een optimale verdeling van de beschikbare energie.

Load balancing, aan de andere kant, is gericht op het verdelen van de beschikbare energie tussen meerdere laadpalen. Dit voorkomt overbelasting van de elektrische installatie en zorgt ervoor dat alle laadpalen op een locatie optimaal worden gebruikt. Door gebruik te maken van deze technologieën wordt het opladen van elektrische auto’s duurzamer en efficiënter, en wordt de belasting van het elektriciteitsnet verminderd.

Voor iedere aanbieder geschikt

Als elektrische auto’s steeds populairder worden, wordt ook het aantal openbare laadpalen steeds groter. Dit betekent dat er meer mogelijkheden zijn om onderweg je elektrische auto op te laden, maar het kan ook voor verwarring zorgen als het gaat om de verschillende aanbieders van laadpalen. Gelukkig hoef je je hier bij de openbare laadpalen van Opcharge geen zorgen over te maken.

Bij Opcharge maakt het namelijk niet uit bij welke aanbieder je zit. Of je nu klant bent bij Eneco, Vattenfall, of een andere aanbieder, je kunt altijd gebruik maken van de openbare laadpalen van Opcharge. Je hebt alleen een laadpas nodig. Deze laadpas kun je eenvoudig aanvragen bij jouw aanbieder en vervolgens gebruiken bij alle Opcharge laadpalen.

Dit maakt het niet alleen makkelijker voor elektrische rijders, maar het zorgt er ook voor dat de laadinfrastructuur efficiënter gebruikt wordt. De laadpalen van Opcharge worden namelijk niet gebonden aan één specifieke aanbieder, waardoor er meer flexibiliteit is in het gebruik ervan.

Opcharge hanteert vaste tarieven

Bij een Opcharge laadpunt betaal je een vast stroomtarief per kWh, ongeacht de locatie van de laadpaal. Wij zijn ons ervan bewust dat de prijs een belangrijke factor is bij het kiezen van een laadoplossing, maar kwaliteit mag ook een prijs hebben. Ons tarief is gangbaar en toegankelijk, en we bieden toegevoegde waarde door klantgerichtheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en servicegerichtheid. Als ervaren elektrische rijders begrijpen we de behoeften van onze klanten en ontzorgen we hen volledig tijdens het aanvraagproces.

De gemeenten

Opcharge is een samenwerking aangegaan met verschillende gemeenten, verspreid over het hele land. De korte lijntjes in deze gemeenten zorgen ervoor dat we eenvoudig een openbare laadpaal of laadpaal voor jouw bedrijf of organisatie kunnen aanvragen. Heb je niet voldoende aan één enkele laadpaal? Je hebt bij Opcharge ook de mogelijkheid om een laadpunt aan te vragen. Dit zijn meerdere laadpalen op dezelfde locatie. Zo breid je de capaciteit aan laadoplossingen voor elektrische auto’s in hoog tempo uit.

De gemeenten waar wij mee samenwerken zijn Tilburg, Breda, Eindhoven, Dordrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Culemborg, Dongen, Katwijk, Leiden, Loon op Zand, Papendrecht, Sliedrecht, Helmond en Kapelle. Achter de schermen werken we hard om samenwerkingen te realiseren met nog meer gemeenten.

Geen laadpaal in de buurt? Wij regelen het voor je

Ben je op zoek naar een laadpaal voor je elektrische auto, maar zijn er geen laadpalen in de buurt? Geen zorgen, bij Opcharge regelen we het voor je! Met onze expertise en ervaring in het installeren van laadpalen, zorgen wij ervoor dat jij altijd in de buurt kunt laden. Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar de voordelen van elektrisch rijden zonder zorgen!

Opcharge Honored with Prestigious Sustainability Award 2023 by the UK Department of Business and Trade!
Navigating the Storm: Opcharge’s Involvement in the BlueTusk Atlantic Ocean Challenge
Opcharge UK Partners with Flowbird to Revolutionise Electric Vehicle Charging Infrastructure