Nieuws 25 Januar 2023

De laadpunten in Nederland

We zien het straatbeeld in Nederland veranderen. Elektrische voertuigen zijn eerder regelmaat dan uitzondering en ook het aantal laadpunten neemt met rasse schreden toe. Nederland telt op moment van schrijven zo’n 107.000 openbare laadpunten, maar wanneer jij dit blog leest is dat aantal laadpunten alweer aanzienlijk gestegen. Waar dienen al deze oplaadpunten voor en is het wel nodig om dat aantal op dit tempo uit te breiden? Daarover vertellen we jullie meer in dit blog. Veel leesplezier!

Meer en meer elektrische auto’s

Misschien heb je zelf al een elektrische auto of ben je jezelf aan het oriënteren in de wereld van de elektrische vervoermiddelen. Eén ding is zeker; je bent niet de enige. Begin 2020 telde Nederland nog zo’n 100.000 elektrische auto’s. In september 2022 was dat aantal verdrievoudigd. Voor het eerst reden er meer dan 300.000 elektrische auto’s over de Nederlandse wegen.

We hoeven niet over een glazen bol te beschikken om je te vertellen dat dit aantal de komende jaren nog veel harder gaat stijgen. Niet in de laatste plaats omdat in het laatste klimaatakkoord is besloten dat alle nieuwe auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn. Dat betekent dat alle nieuwe auto’s op elektriciteit of waterstof moeten rijden. Om al deze elektrische vervoermiddelen van stroom te voorzien moet de laadinfrastructuur in Nederland flink uitbreiden. Er zijn namelijk 1,9 miljoen laadpalen nodig voor al deze nieuwe elektrische voertuigen.

laadpunten

Vind de dichtstbijzijnde laadpunten in Nederland

Wil je een lange rit maken en ben je benieuwd naar de laadpunten die op jouw route liggen? Klik dan hier en zoek in het overzicht naar openbare oplaadpunten in jouw omgeving. Het is belangrijk om dit vooraf goed na te lopen, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Door de veranderende infrastructuur zien we de (openbare) laadpaal steeds vaker langs de weg verschijnen. Ook buiten Nederland stijgt het aantal laadpunten aanzienlijk. Hieronder worden de verschillende type laadpunten uitgelegd.

Openbaar

Openbare laadpunten zijn een belangrijk onderdeel van de infrastructuur voor elektrische auto’s in Nederland. Ze zijn beschikbaar voor iedereen die een elektrische auto heeft en zorgen ervoor dat mensen zonder eigen laadpaal toch kunnen opladen onderweg.

Openbare laadpunten zijn vaak te vinden bij parkeergarages, winkelcentra, en andere openbare locaties. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen om hun vervoermiddelen op te laden terwijl ze bijvoorbeeld winkelen of werken. Er zijn verschillende soorten openbare laadpalen in Nederland, waaronder snelladers en normale laadpunten.

Normale laadpunten laden de auto op met een laag vermogen en duren daarom langer om de auto op te laden, terwijl snelladers de auto sneller opladen maar vaak wel wat duurder zijn in gebruik. Het is wel aan te raden om van te voren te checken of de publieke laadpalen beschikbaar zijn en of er voor de gebruikte laadpaal een abonnement of pas nodig is.

Snellaadpunten

Snelladers zijn opladers die speciaal zijn ontworpen om elektrische vervoermiddelen sneller op te laden dan traditionele opladers. Dit maakt snelladers ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn en snel hun auto willen opladen. Er zijn verschillende soorten snelladers beschikbaar, zoals AC-snelladers en DC-snelladers.

AC-snelladers werken door het aanbieden van een hogere spanning aan de auto, terwijl DC-snelladers werken door een directe stroomtoevoer naar de batterij van de auto. DC-snelladers zijn vaak sneller dan AC-snelladers omdat ze direct de batterij van de auto opladen.

Er zijn ook snelladers beschikbaar die gebruik maken van zonnepanelen, die ook een efficiënte manier zijn om elektrische vervoermiddelen op te laden. Snel laders zijn vooral nuttig voor mensen die vaak onderweg zijn, zoals vrachtwagenchauffeurs of mensen die vaak op lange afstanden reizen.

Oplaadpunten in Europa

Laadpunten voor elektrische voertuigen zijn tegenwoordig steeds meer beschikbaar in heel Europa. Dit maakt het gemakkelijk voor eigenaars van elektrische auto’s om lange afstanden af te leggen, zowel voor dagelijkse ritten als voor vakanties. Dit is bijzonder handig voor wie op wintersport gaat of geniet van een andere vorm van vakantie, aangezien er vaak voldoende oplaadpunten beschikbaar zijn in skigebieden en vakantieparken.

Sommige landen, zoals Duitsland, Nederland en Zwitserland hebben al een uitgebreid netwerk van oplaadpunten langs de snelwegen, zodat het gemakkelijk is om onderweg op te laden. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die de locatie van oplaadpunten tonen, zodat je altijd weet waar je terecht kunt. Dit maakt het makkelijker om een elektrische auto te gebruiken voor lange afstanden, en is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere transportsector.

Laadpunt aanvragen in jouw buurt?

Een elektrische auto is een slimme keuze voor het milieu en de portemonnee. Maar om te kunnen rijden zonder zorgen, heb je toegang tot voldoende laadpunten nodig. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf een oplaadpunt aan te schaffen. Daarom kun je openbare laadpunten aanvragen bij Opcharge.

Onze regio’s

Opcharge werkt samen met verschillende grote gemeenten. Door het hele land zijn wij in staat om laadpunten voor jou aan te vragen. De regio’s waar we op dit momenteel actief zijn: Tilburg, Eindhoven, Breda, Apeldoorn, Leiden, Dordrecht, Amersfoort, Culemborg, Dongen, Helmond, Loon op Zand, Papendrecht, Kapelle en Sliedrecht.

Staat jouw regio hier niet tussen? Opcharge breidt snel uit en we doen er alles aan om op korte termijn beschikbaar te zijn in jouw regio. Ben jij wel woonachtig of werkzaam in bovenstaande regio’s? Neem vandaag nog contact op met Opcharge en vraag jouw gewenste laadpunt(en) aan!

Opcharge Honored with Prestigious Sustainability Award 2023 by the UK Department of Business and Trade!
Navigating the Storm: Opcharge’s Involvement in the BlueTusk Atlantic Ocean Challenge
Opcharge UK Partners with Flowbird to Revolutionise Electric Vehicle Charging Infrastructure