In Nederland zijn we steeds meer aan het verduurzamen en maken we steeds meer gebruik van duurzame elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Deze ontwikkeling verhoogt de druk op het elektriciteitsnet. Een belangrijke vraag die hierbij vaak naar voren komt, is: “Hoe gaan we om met deze energietransitie in tijden van een netcongestie?” Eind januari heeft Opcharge het seminar Netbewust Laden – De Toekomst van E-mobiliteit georganiseerd om deze vraag te beantwoorden. Vijf experts deelden de nieuwste inzichten over de diverse aspecten van E-mobiliteit en netcongestie.
Sprekers
Als eerste spreker deelde Bram Hendrix (Rai Automotive Industry) zijn perspectief vanuit de automotive industrie met het publiek. Er vindt een grote verandering plaats in de automotive industrie waarbij we van benzine en dieselauto’s naar elektrische auto’s gaan. In de afgelopen jaren heeft er al een flinke stijging in het aantal elektrische auto’s plaatsgevonden en dit zal de komende jaren ook flink blijven stijgen. Deze groei vraagt om veel investeringen en veranderingen, maar volgens Bram kunnen we dit samen doen.
Vervolgens spraken Gert Wagenvoort en Maarten Venselaar van Enexis over het perspectief van een netbeheerder. Zij vertelden over netcongestie en de oplossingen waar Enexis onder andere mee bezig is om de netcongestie tegen te gaan. Ze werken bijvoorbeeld aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet.
Kevin de Bont (OpenToControl) deelde zijn inzichten op het gebied van slimme energiemanagement in de praktijk. Hij ziet slim laden als een mogelijke oplossing voor netcongestie, maar merkt ook op dat er nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Freddy van Nispen, medeoprichter van Opcharge, haakt hierop in: “Wat je met slim laden kunt doen is het moment van laden verplaatsen. Daarom is laadinfrastructuur interessant om die slag te maken richting slim laden en netcongestie te verminderen.”
Als laatste sprak René Peters (TNO) over waterstof en de rol van waterstof in E-mobiliteit en netcongestie. René legde uit dat waterstof ingezet kan worden voor veel verschillende dingen binnen het energiesysteem, maar de alternatieven zijn vaak aantrekkelijker. Er wordt bijvoorbeeld nog weinig groene waterstof geproduceerd en ook de prijzen voor waterstof zijn erg hoog.
Na de presentaties van de vijf sprekers, vond een paneldiscussie plaats. Alle aanwezigen konden hun vragen over E-mobiliteit en netcongestie stellen.
Opcharge wil alle sprekers en aanwezigen bedanken voor een leerzame en inspirerende middag.