06 december 2021

CO2 calculator geeft gemeenten inzicht

Veel gemeenten worstelen met het realiseren van de vaak ambitieuze klimaatdoelstellingen. Met de CO2 calculator van Opcharge kunnen gemeenten inzicht krijgen wat de impact is van het aantal elektrische auto’s in een gemeente op deze doelstellingen. Marjolein Demmers van Natuur en Milieu: “Perspectief is belangrijk. Om inzichtelijk te hebben hoe je als gemeente je doelstellingen kunt behalen en aan welke knoppen je kunt draaien.”

Over de CO2 calculator

Elektrisch rijden is schoner dan een diesel of benzine auto. Freddy van Nispen, managing partner Opcharge: “Het verschil in brandstof is een voordeel, maar ook de uitstoot – de hoeveelheid CO2 die vrijkomt in de atmosfeer – is hiervoor bepalend en wordt vaak over het hoofd gezien.” Onderzoek, uitgevoerd door Isa Haans, student milieukunde aan de hogeschool in Breda heeft in opdracht van Opcharge de CO2-reductie tussen een elektrische auto en een benzine auto in kaart gebracht. De CO2-uitstoot is berekend voor een afstand van 100 km. Het toont ook aan hoeveel CO2 een boom gemiddeld kan absorberen, en hoeveel bomen er dus nodig zijn per 100 gereden km.

102 bomen nodig voor benzineauto’s

Als we de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten per 100 km rijden in een benzineauto vergelijken met de CO2-opname van bomen, dan is er iets minder dan 1 volgroeide boom nodig om de hoeveelheid CO2 op te nemen die wordt uitgestoten door 100 km rijden in een benzineauto.

Een persoon met een benzineauto heeft zo’n 102 bomen (van jong tot volgroeid) nodig om de CO2-uitstoot te compenseren, uitgaande van  15.000 gereden kilometers per jaar. Voor de buurman met een elektrische auto zijn 0 bomen nodig om de CO2 te compenseren.

“Met de CO2 calculator geven we gemeentes inzicht in hoe laadpalen bij kunnen dragen aan het behalen van de klimaatambities. Zo dragen we niet alleen bij aan de energietransitie maar geven we ook inzicht op het effect. Zo maken we resultaten concreet en mooier nog, inwoners dragen er direct aan bij.” Binnenkort volgt de CO2 calculator tool op onze website.

Opcharge Honored with Prestigious Sustainability Award 2023 by the UK Department of Business and Trade!
Navigating the Storm: Opcharge’s Involvement in the BlueTusk Atlantic Ocean Challenge
Opcharge UK Partners with Flowbird to Revolutionise Electric Vehicle Charging Infrastructure